WAYNG URBAN NEWS: Coronavaccin… veilig of niet?

Je hoort steeds vaker dat er snel een vaccin tegen corona aankomt. Normaal duurt het jaren om een goed werkend vaccin te produceren maar, onlangs maakte minister Hugo de Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport bekend dat we in begin 2021 een vaccin tegen corona kunnen verwachten.

Normaal kan het ontwikkelen van een veilig en goed werkend vaccin wel tien a vijftien jaar duren. Hoe het allemaal nu zo snel gaat en waarom we al die maanden niks gehoord hebben over het vaccin is bij velen dus een grote vraag. Het heeft er vooral mee te maken dat iedereen op de wereld het vaccin nu snel nodig heeft. Dat betekent dus  ook dat er nu overal ter wereld onderzoek word gedaan naar een goedwerkend vaccin. Er zijn 176 kandidaat-vaccins op dit moment, dat betekent dus dat de kans groter is dat er nu een goedwerkend vaccin tussen zit dan wanneer er maar op drie plekken onderzoek word gedaan.

Gelukkig lijkt het corona virus heel erg op een aantal virussen die we al gehad hebben zoals het SARS- en MERS-virus. Daar is al veel onderzoek naar gedaan dus deskundigen weten er al veel van, wat het proces wel een stuk versnelt. 

Nu we weten hoe het komt dat het allemaal zo snel gaat, is de volgende vraag of het allemaal wel veilig is. Want snelheid is altijd fijn maar, veiligheid is key. De eisen voor de toelating van een vaccin op de markt zijn zeer streng. Alsnog zitten er al vaccins die in de laatste fase van het klinische onderzoek zitten. Dit is ook hard nodig want, het vaccin kan op dit moment niet op zich laten wachten. Alsnog betekent dat niet dat er essentiële stappen overgeslagen mogen worden in het proces.

Ernstige bijwerkingen worden voor de veiligheid zeker niet geaccepteerd door het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Er worden dus ook veel vragen aan vaccinfirma’s gesteld om zeker te weten hoe alles zit. Als het CBG vindt dat alles klopt dan zullen ze het pas goedkeuren. Uiteindelijk maakt het niet uit hoelang het onderzoek duurt. Al duurt het één of tien jaar, aan het einde van het onderzoek weet je precies evenveel over het vaccin.